Skapa ett nytt rum med hjälp av innerväggar
I Stockholm kan det vara svårt att hitta en större lägenhet när familjen blir större och behovet av utrymme växer. Man trivs i området där barnen vuxit upp och där man skaffat ett socialt liv med vänner och bekanta. Då kan ett tips vara att ordna ett extra rum genom att dela av ett större rum med en innervägg. Att anlita en snickare är alltid en bra lösning, i Stockholm finns såklart ett enormt utbud av kunniga snickare med erfarenhet av denna typ av jobb och det behöver inte bli särskilt dyrt. Dessutom finns ROT-avdraget som ger dig 30% rabatt på arbetskostnaden. Läs mer om det här: http://www.stockholmsnickare.nu/rot-avdrag.
Vill du ändå försöka dig på att fixa det själv följer här en kort beskrivning av hur du ska gå till väga.
Fönster och dörrar
För att ett rum ska klassas som ett rum i lägenhetsbeskrivningen och inför framtida försäljning krävs att det har minst ett fönster. Detta är också essentiellt för att rummet ska vara trivsamt att bo i med tanke på ljus och vädring. Ett rum som ska delas upp behöver därmed minst två fönster. Kan man också se till att de nya rummen har egen dörr och att man slipper gå igenom ett annat sovrum är det naturligtvis bra med tanke på till exempel sämjan mellan barnen, men kan vara svårare att ordna.
Tillstånd
Bor du i bostadsrättsförening behövs normalt inget till stånd för att bygga en innervägg men berätta alltid för styrelsen om dina planer, det kan finnas regler i stadgarna som motsätter sig ingrepp i planlösningen. Bor du i hyresrätt har du normalt inte rätt till att göra ändringar, här kan en lösning vara att sätta upp en icke permanent skiljevägg som kilas fast mot taket och inte lämnar några märken när du flyttar ut. Men naturligtvis tar du upp och kommer överens om detta med hyresvärden.
Med grönt ljus är det sedan bara att sätta igång!
Förberedelser
Du börjar med att bestämma hur tjock väggen ska vara. Detta gör du genom att titta på utbudet av reglar som du adderar med tjockleken på väggskivorna du tänkt dig. Sedan markerar du ut i golv tak och väggar var den nya väggen börjar och slutar. Använd ett vattenpass så att du får det helt rakt.
Skenor och reglar
Nästa steg är att skruva fast golv- och takskenor längs med dina markeringar. Vilen typ av skena du använder beror på hur mycket ljuddämpning du vill ha och vilken tjocklek du har på reglar och skivor. Hör dig för på byggvaruhuset för att få hjälp att välja rätt.
I skenorna fäster du sedan reglar med jämna mellanrum. Vilket avstånd du väljer beror på vilka mått du har på väggskivorna. Tänk på att reglarna ska vara ungefär en centimeter kortare än höjden på rummet.
Väggskivor
Du skruvar sedan fast väggskivor längs hela ena sidan. Fäst väggskivorna i skenornas stålprofiler. Därefter fyller du på med isoleringsmaterial, detta dämpar ljud och vibrationer. När isoleringen är ditsatt är det bara att skruva på väggskivor på andra sidan.
Spackel och list
När din vägg är klar spacklar du och gör jämnt längs med fogarna så har du förberett för målning eller tapetsering. Slutligen spikar du fast golvlister mellan golvet och den nya väggen på båda sidor.
Andra inlägg
- Energibesparing med värmepump i Västerås
- Takläggarens magi under Örebros skiftande himmel
- Brandtätning ger viktigt skydd i byggnader
- Asbestsanering i Sollentuna – en nödvändighet när säkerhet prioriteras
- Betonginjektering för säkra strukturer
- Underhållsplaner för hållbara fastigheter i Göteborg
- Relining gör slitna avloppssystem som nya i Kalmar
- Installera solceller i Västerås
- Få ett säkrare och tryggare hem med en moderna låssats
- Fönsterbyte i Linköping – ett lyft för bostaden